maandag 15 juni 2015

Slavink

Soms heeft vlees een gekke naam. Een naam waarvan je je afvraagt hoe ze eraan zijn gekomen. Een voorbeeld daarvan is 'hamburger', maar ook 'slavink' mag genoemd worden. Waarom heet een stukje gehakt in een lapje spek zo?

Sla - vink

Het lijkt te voor de hand liggend om waar te zijn, maar de slavink werd vroeger aangeprezen als een stukje vlees dat goed bij sla paste. Vandaar de naam 'sla-vink'. 'Er is volop Sla. Geniet nu eens van een lekker aangemaakt kropje Sla met heerlijke gebraden Slavinken [,] iets nieuws, waar U Uw tong bij inslikt [1952, Texelsche Courant]'.

(Blinde) vink

De vraag is natuurlijk hoe ze aan dat tweede stukje, 'vink', komen. Dit was gevormd naar analogie van het oudere 'blinde vink', gehakt dat opgerold was in een lapje (kalfs)vlees. Het werd zo genoemd omdat de kleine en gedrongen vorm van het vlees op een vink leek. Nog een interessant weetje: volgens een oud volksgeloof zongen vinken het best wanneer ze blind waren. Tot de 20ste eeuw werden vinken bewust mishandeld om hoger te eindigen in wedstrijden. Dat een vleesgerecht dus niet gewoon 'vink', maar 'blinde vink' werd genoemd, kan een verwijzing zijn naar kwaliteit. In 'slavink' zien we dit 'blinde' niet meer terug, maar desalniettemin werd het gerecht in Nederland binnen enkele jaren het populairste vleesgerecht bij een zomers maal. De slager had dus gelijk toen hij beweerde dat dit het perfecte stukje vlees voor bij de sla was.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten