maandag 19 januari 2015

Enthousiast

'Enthousiast' is een woord dat er vreemd uit ziet. Het is nou niet echt een standaard Nederlands woord. Dat klopt ook wel, want het komt uit het Grieks. En wist je dat het iets met een god te maken heeft? 

In goddelijke vervoering

Het eerste deeltje 'en' (ἐν) is verwant met ons woord 'in', maar kon ook bijvoorbeeld 'naar' of 'bij' betekenen. Het tweede deel 'thousiast' komt van het Griekse woord 'theos' (θεος), dat 'god' betekende. Deze twee delen vormden samen het woord 'entheos' (een bijvoeglijk naamwoord dat 'god in zich hebbend' betekende), waarvan het werkwoord 'enthousiazein' (ενθουσιαζειν) gevormd werd. Dat betekende 'in goddelijke vervoering zijn'.

Geestdrift

Als wij nu iemand enthousiast noemen, bedoelen we nou niet meteen dat diegene in goddelijke vervoering is. Dus hoe heeft die betekenis zich ontwikkeld tot onze betekenis? 
Bij de Grieken betekende dit woord dat een menselijke geest doordrongen was van het heilige. Later werd deze betekenis christelijk omgevormd tot 'een extatische verering van God'. Sommige protestanten sektes werden in de 16e en 17e eeuw 'de Enthousiasten' genoemd. Door de betekenis 'extatische verering' kreeg het woord ook de betekenis 'dweperij'. Toen het woord uiteindelijk in de 18e eeuw uit de religieuze sfeer werd gehaald, kreeg het de algemenere betekenis 'geestdrift' of 'fanatisme'. En dat is de betekenis die wij nu nog kennen voor enthousiasme.

1 opmerking:

  1. Eerste keer dat ik iets van jouw blog lees, maar dat stemt me direct enthousiast, haha!

    BeantwoordenVerwijderen