maandag 24 maart 2014

Karakter

Een karakter kan zowel een teken van een bepaald schrift voorstellen, als ook iemands persoonlijkheid. Alhoewel dat op het eerste gezicht twee hele verschillende dingen lijken, hebben de twee betekenissen zeker wel met elkaar te maken, zoals wel vaker het geval is bij een homoniem.

Charasso

In het Grieks is er het werkwoord 'charasso' (χαράσσω), dat 'krassen' betekent (dat 'ch' van 'charasso' zie je trouwens nog erg goed in het Engelse 'character'). Een karakter was dus het ingegraveerde, een merkteken. Dit maakt dan ook meteen duidelijk waarom een teken/letter een 'karakter' heet. Die letters werden namelijk in ieder geval vroeger, voor de tijd van pennen, ergens in gekrast. Maar wat heeft dat 'krassen' nou met je persoonlijkheid te maken?

Kenmerken

Ook het woord 'karakter' waar we iemands persoonlijkheid mee bedoelen komt natuurlijk van 'charasso'. Het algemene doel van 'krassen' is namelijk dat je een boodschap door wilt geven, of dat nou via letters/tekens is, of door een paar simpele krassen die verder niets voorstellen. Denk bijvoorbeeld aan een boom die moet worden gekapt, waar eerst een paar krassen in gemaakt kunnen worden, om de boodschap door te geven dat het om die boom gaat en niet om een andere. Door ergens in te krassen kun je dus iets kenmerken. Als je dat beeld nou betrekt op je persoonlijkheid, is je karakter dus wat er in je persoonlijkheid is geslepen, dat wat in je persoonlijkheid gekrast is, waardoor jij onderscheiden wordt van de anderen, oftewel je kenmerkende eigenschappen.

1 opmerking: