maandag 24 februari 2014

Planeet

Planeten zijn met het blote oog bijna niet te onderscheiden van sterren, als je ze al kunt zien. Met een telescoop of verrekijker kun je natuurlijk makkelijk het verschil zien, maar het enige wat je als verschil met het blote oog goed kunt zien is of het licht knippert of niet. Het licht van planeten knippert namelijk nooit en dat van sterren kan wel knipperen/fonkelen. Maar als je planeten voor een langere periode in de gaten houdt, zie je nog wel een verschil met sterren.

Dwalen

Het woord 'planeet' is een afkorting van het Griekse 'astèr planètès' (ἀστὴρ πλανήτης), dat 'dwalende ster' betekent (van het Griekse woord 'planao' (πλανάω), 'dwalen'). Planeten werden vroeger dus gewoon dwaalsterren genoemd.

Gekke banen

Het lijkt ook wel alsof planeten zich ten opzichte van gewone sterren in onregelmatige banen bewegen, oftewel dwalen. Als je ervan uit gaat dat alles in het heelal om de aarde heen draait, dan maken planeten inderdaad ook rare banen. Maar nu wij weten dat alles niet om de aarde, maar om de zon draait, is het ook te verklaren waarom de banen van planeten zo anders lijken dan die van sterren. Blijkbaar hadden ze in die tijd nog niet voldoende kennis daarvan om dat te begrijpen. Het is dus niet zo gek dat ze die gekke 'sterren' maar gewoon 'dwaalsterren' hebben genoemd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten