maandag 20 januari 2014

Ontbijt

Je start je dag goed als je begint met een ontbijt. Je lichaam heeft het nodig om weer op gang te komen en om energie te hebben voor de nieuwe dag. Maar waarom heet het een 'ontbijt'?

Ont-

'Ontbijt' komt natuurlijk van het werkwoord 'ontbijten'. Bij een paar werkwoorden in het Nederlands is het zo dat 'ont-' voor een werkwoord betekent dat die handeling gaat beginnen. Denk aan ontbranden (beginnen te branden) en ontslapen (beginnen te overlijden). Hier is dat ook het geval. 'Ontbijten' betekent letterlijk: 'beginnen te bijten', 'even wat eten'. 

Een lichte maaltijd

Dat de nadruk zo op 'ont-' ligt, betekent dat de betekenis van 'ontbijt' eigenlijk gewoon 'een lichte maaltijd' is. De nadruk zou namelijk niet zo op het 'beginnen' liggen als het een zware maaltijd was. Dat 'ont-' laat zien dat 'ontbijten' als het ware een voorproefje voor het echte werk was, denk aan bijvoorbeeld het diner 's avonds, wat vooral vroeger in welgestelde kringen echt een hele happening was. De term voor 'lunch' was vroeger dan ook 'het tweede ontbijt'. Maar tegenwoordig is de betekenis van 'ontbijt' beperkt tot 'ochtendmaaltijd', waar verder niks op tegen is. Dat is en blijft namelijk voor veel mensen de lichtste maaltijd van de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten